Te proste tosty robię raz-dwa na śniadanie. Są pożywne dzięki sycącym dodatkom
Kanapki to jeden z najprostszych pomysłów na śniadanie. Można je zrobić w klasycznej wersji lub podać na ciepło. Ta druga opcja wymaga tylko kilku minut dłuższego przygotowywania. Jest to czas potrzebny do nagrzania się tostera, a także do zrumienienia kanapek. Takie śniadanie zjada się z prawdziwą przyjemnością. A jednocześnie syci, jak mało co.
Z jakiego pieczywa można zrobić tosty?
Na tosty najlepsze jest delikatne pieczywo o piankowej strukturze. Tylko takie po lekkim zgnieceniu i zrumienieniu będzie miękkie i chrupiące. Najlepiej więc sięgnąć po typowe pieczywo tostowe, które dostępne jest w kilku wersjach. Ta najpopularniejsza, to jasne pieczywo tostowe, które jest bardzo delikatne i smaczne, ale niezbyt wartościowe. Podobnie zresztą można ocenić chleb tostowy maślany. O wiele lepszym wyborem będzie pieczywo tostowe pełnoziarniste lub graham. Dostarczy bowiem błonnika i witamin z grupy B. Jeśli nie macie pod ręką specjalnego pieczywa tostowego, możecie sięgnąć po lekkie, pszenne pieczywo, np. chleb czy bułki i zrobić z nich smaczne kanapki na ciepło.
Jak zrobić sycące tosty z salami?
Przygotowanie tostów to bardzo prosta rzecz. Wystarczy między dwie kromki pieczywa włożyć plasterki sera i wędliny i wszystko razem podgrzać. Zwykle na tosty przeznacza się ser żółty i szynkę, dziś jednak proponuję wam o wiele smaczniejszą i pożywniejszą wersję kanapek na ciepło. Będą to tosty z salami i żółtym serem.
Przepis: Tosty z serem i salami
Szybkie kanapki na ciepło z serem i salami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 8 plasterków salami
- 8 plasterków sera żółtego
Sposób przygotowania
- Układanie składnikówNa połowie kromek pieczywa tostowego połóż po plasterku sera, dwa plasterki salami i znów plasterek sera. Całość przykryj wolnymi kromkami pieczywa tostowego.
- Pieczenie tostówTosty umieść w tosterze i piecz 4-5 minut, aż ładnie się zrumienią, a znajdujący się w środku ser się rozpuści. Gotowe tosty przekrój na pół, by powstały trójkąty. Podaj je np. z ketchupem.
Tosty na śniadanie – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przygotowywaniu tostów.
- Między dwie kromki pieczywa można włożyć różne składniki. By jednak tost dobrze się „skleił”, warto sięgnąć po ser żółty czy pleśniowy. Najlepiej obłożyć nim z dwóch stron plasterek wędliny. Dzięki temu kromki pieczywa lepiej się zespolą, a kanapka będzie bardziej soczysta.
- Zamiast wędliny do kanapek na ciepło można włożyć np. pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki, a także różne warzywa, np. paprykę, cebulę.
- Tosty najlepiej smakują podane z sosem kanapkowym, np. z ketchupem, sosem tatarskim czy tysiąca wysp.